Forfatterarkiv: Lars Lund

Rom til lunsj med HKH Kong Harald

På frigjøringsdagen 8. mai 2015 er rom invitert til lunsj med HKH Kong Harald.

Jan Jansen, Natalina Jansen, Andreas Müller og Amanda Josef er alle etterkommere av norske rom som ble nektet adgang til Norge i 1934 og dermed deportert til tyske konsentrasjonsleire under andre verdenskrig.

I dag blir deres forfedre hedret.

Natalina Jansen

Mediator Safira Josef deltar ved Heritage in Motion Awards 2015

Safira Josef er en av flere norske rom som deltok aktivt i utarbeidelsen av utstillingen Norvegiska Roma ved Interkulturelt Museum (IKM) i Oslo.

Deler av utstillingen er en multimedial fremstilling der den besøkende «inviteres til å sitte ved det runde bord». Her kan publikum lytte til samtaler mellom kurator og rom, som forteller om og forklarer sine tradisjoner og gir et innblikk i romgruppens indre liv. Du får blant annet kjennskap til endringer fra en generasjon til neste, roms rettigheter som nasjonal minoritet og ulike begreper.

Den 8. mai reiser Safira sammen med representanter for IKM til Brescia i Italia for å delta Heritage in Motion Awards 2015. Konferansen arrangeres av European Museum Academy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ny bok om rom: «Ute er det kaldt. Om romer i Norge»

På selveste romdagen, International Roma Day, 8. april 2015 ble artikkelsamlingen «Ute er det kaldt. Om romer i Norge» lansert.

«Det er ikke mange romer i Norge, men de er likevel kilde til mye forbløffelse, nysgjerrighet og offentlig debatt. Mange som møter romer gjennom arbeidet sitt ønsker mer informasjon. Hensikten med denne boka er å gi slik informasjon sammen med medlemmer av romminoriteten.»

Boken er redigert av Balder C. Hasvoll, som har skrevet de fleste tekstene, og Inger Sigfridsson, begge veiledere ved Romtiltaket. Fotografiene er ved Gorm K. Gaare.

Norske og utenlandske rom har gitt viktige bidrag gjennom egne tekster og ved å stille opp som intervjuobjekter som forteller om sin hverdag, sine tradisjoner og sine ønsker for framtiden.

Boken kan leses som pdf her.

Bokomslag Ute er det kaldt bok Balder (2)

 

 

Velkommen til feiring av roms internasjonale dag 8. april sammen med statsminister Erna Solberg

I Oslo markeres dagen i 2015 i regi av Club Romano ved Kulturhistorisk Museum. Statsminister Erna Solberg taler til rom, og flere representanter for rom vil også si noen ord.

Velkommen til en hyggelig markering med musikk, dans og oppvisning av tradisjonell klesdrakt!

PROGRAM

16.30: Dørene åpnes, musikk ved Gypsy Lukenz / Rom Luka 
17.00: Taler
  • Velkommen ved Kulturhistorisk museums direktør, Håkon Glørstad
  • Offisiell åpning ved Jan Jansen / Andreas Muller
  • Statsminister Erna Solberg taler
  • Natalina Jansen taler
17.30: Andre taler
  • Ola Elvestuen, stortingsrepresentant og nestleder i Venstre
  • Jan Jansen, representant for Romani kultura
  • Andreas Müller, representant for Den norske romforening
18.00: Felles sang – Gelem, gelem, roms internasjonale sang:
18.05: Lansering av artikkelsamlingen “Ute er det kaldt. Om romer i Norge”
18.30: “Motevisning”, tradisjonelle kjoler
19.00: Feiringen fortsetter på Pigalle med hjemmelaget, tradisjonell mat, musikk og dans.

Raya danser på Cafeteateret Grønland 2012

Gjovani Flamros holdt appell på Holocaustdagen

Den 27. januar er den Internasjonale Holocaustdagen. Hvert år arrangerer HL-senteret en markering ved Minnesmerket over deporterte norske jøder på Akershuskaia i Oslo.  I 2015 markerte Holocaustdagen også at det er 70 år siden frigjøringen og åpningen av leirene Auschwitz-Birkenau, hvor 62 av 66 deporterte norske rom, hvorav mange barn, mistet livet.

Gjovani Flamros holdt følgende appell:

Jag vill först tacka er för att jag får säga några ord angående min romska folkgrupp i Norge och resten av verlden. Jag är svensk-norsk-slovakisk rom. Det har nu varit 70 år sen Auschwitz blev frigort. Det har tatt lång tid at vi skal få komma in i det norske samhället och i Europa. Romerna vill anpasse sig efter att vi har blivit så diskriminerade av folk och myndigheter i hela verden i så många år. Vi måste få möjligheten att anpassa oss, og det ska vi få vi gjennom  våra rettigheter i internasjonale avtaler for minoriteter. Vi lever i 2015 men det känns som vi lever fortfarande i 1934 før oss romer i dagens læge. 

(Appellen fortsetter under bildet)

Gjovani Flamros holdt appell på Holocaustdagen

I 1934 blev 68 norska romer stoppade på tysk-danska gränsen. Men norska myndigheter nekade dom at komma tilbake til Norge, även om dom var norske statsborgare. Senn blev dom skickade til konsentrasjonslägrer. Många norska romer hammnade senare i Auschwitz.
I dag vil fortfarande inte många ha med romer att gjöra. Dom tror att vi är brottslingar. Vi har fått en stempel på oss at vi stjäler och bedragar. Det finns internationella konventioner som ger oss rätt att leva med vår kultur. Men tills idag  blir vi diskriminerade. Bara för én rom gör ett fel, så kan man inte dömma en hel folkgrupp. Det er min rättighet som människa och rom att jag ses for den JAG är som person, inte som medlem av en kriminell grupp. Till eksempel: Det er svårt att få tag i lokaler för att hålla våra møten i den kristna menigheten vår. Det har med vårt stempel att gjöra. Even om vi betalar for oss, så vill dom inte ha med oss å gjöre. På grunn av vår stempel.
Våra romska organisationer har bett om ett erkännande av dom faktiska händelser i Norge för, under och efter krigen. Nu har HL-senteret gjort en utredning och samlat mycket information från flera länder i Europa. Utredningen dokumenterer at romer blev jagade från land til land på den tiden. Kanskje kan en større del av historien blir känd för både regjeringen og folket. I konsentrationslägrana ble norska romer expremintera på, torterade till døds ock gassad.

Vi hoppas självklart at denna utredningen vil få norska regjeringen til å ge oss den offisiella ursäkten vi har bedt om. En offisiell ursäkt vil ge respekt för dom som mistat sitt liv i Holocaust och dom som lever kvar med ett arr i hjärtat.

 

HL-senterets rapport «Å bli dem kvit» gir en oversikt over norske rom deportert til utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau

Å bli dem kvit HL-senteret forside rapport jpeg formatÅ bli dem kvit HL-senteret forside rapport

På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har HL-senteret utredet hva som skjedde med norske rom før, under og etter andre verdenskrig. Den viser utviklingen av en «sigøynerpolitikk» i tidsrommet 1900-1956.

Rapporten gir en oversikt over norske rom deportert til utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Av 66 deporterte rom, overlevde bare fire.

I 2012 sendte representanter for norske romorganisasjoner brev til Regjeringen, der de ba om at identiteten til rom som ble drept under krigen ble kartlagt og sidestilt med andre nordmenn som ble drept under krigen. I tillegg ba organisasjonene om at det blir gitt en uforbeholden offentlig beklagelse og at det blir utbetalt en kollektiv erstatning for den behandling norske rom har blitt utsatt for.

Natasha Bielenberg fra Sigøynerforeningen Yagori og Natalina Jansen, prosjektleder for Le Norveganongi Romengi Historia (norske roms historie) har vært viktige samarbeidspartnere i forskningsprosjektet.

Rapporten ble overrakt kommunalminister Jan Tore Sanner den 12. februar 2015.

Les rapporten her

 

Oslo Museum med ny utstilling

Arbark_251x400

Oslo Museum åpner ny utstilling om norske rom. Utstillingen åpner på søndag klokken 1400.

Utstillingen viser bruddstykker fra norske romás historie, kultur, tradisjon og liv i dagens Norge gjennom film, fotografi, intervjuer, avisutklipp, tekst, gjenstander og andre kilder. Den bygger på et flerårig innsamlings- og dokumentasjonsprosjekt Interkulturelt Museum har gjennomført siden 2010 i samarbeid med det norske rommiljøet og med støtte fra Norsk kulturråd.

Les mer om utstillingen her:

http://www.oslomuseum.no/interkulturelt-museum/interkulturelt-museum-aktiviteter/apning-norvegiska-roma-norske-sigoynere

Romtiltaket klare til nytt semester og skolestart

Alle ansatte er tilbake fra sommerferie og planlegger i disse dager skolestart og nye aktitviteter.

Noen omrokkeringer har det blitt i våre rekker. Inger Sigfridsson er ute i permisjon og Balder Hasvoll er tilbake fra permisjon. Vi benytter anledningen til å ønske Inger til lykke med nye utfordringer og Balder velkommen tilbake!

Gleder oss til full oppstart neste uke!